910

Animal People: $ 75 млн. за бъдещето на нехирургическата стерилизация

от Мерит Клифтон

Animal People, октомври 2008 г.

– Чикаго – Може ли за $ 75 милиона някой да изобрети ваксина срещу кучешката и котешката бременност? Или хемостерилант, който ще бъде широко приет от хуманната и ветеринарната общности?

Ако съществува ефективна имуноконтрацепция или хемостерилизация за кучета и котки, ще бъде ли тя използвана там, където е най-необходима?

Би ли било по-продуктивно използването на парите за разпространяване добрата практика на мащабната, евтина хирургическа стерилизация на кучета и котки по всички части на света – при запазване на действащите програми за евтина стерилизация и при едновременно намаляването на даренията?

Водещата тема на националната конференция Spay USA 2008 в средата на октомври беше стимулът от $ 75 милиона, предлаган от Gary K. Michelson, основател на Found Animal Foundation, за насърчаване развитието на нехирургическата контрацепция на кучета и котки.

На 16 октомври представители на фондацията обявиха на предварителния прием, че Michelson предлага награда от $ 25 милиона за изобретяването на успешен стерилизационен метод за кучета и котки чрез еднократна инжекция. Кандидатът може да бъде физическо лице или организация. С цел незабавна помощ на изследователи, които имат обещаващи идеи, но им липсва финансова подкрепа, Michelson също е предложил да предостави до $ 50 милиона за финансиране изследванията за нехирургичната стерилизация.

„Изследователите са на прага на откриването на контрацептиви и нехирургически стериланти за домашни любимци с дългогодишно действие“, заяви директорът на животни Открити са комуникациите Майкъл Gilman“, но липсата на финансиране е задържала тези идеи в застой още в ранните етапи на изследванията. Новите научни открития в други области на здравеопазването могат да са обещаващи, ако се приложат за тази цел.“

Инициативата на Michelson „без съмнение е най-голямото нещо, което може да се случи в нашата област“, каза Джойс Бригс, изпълнителен директор на Алианс за контрацепция при котки и кучета. „Алиансът отдавна виждаше необходимостта от насърчително финансиране, за да бъдат привлечени изследователи. Д-р Michelson израстна до това предизвикателство, и ние с удоволствие ще работим в тясно сътрудничество с фондацията за тази инициатива.“

„Ние сме напълно ориентирани по отношение на подхода,“ каза изпълнителният директор на Фондацията Aimee Gilbreath. „Ние ще вземем предвид всичко. Ние наистина вярваме, че ако модерни технологии са приложени, ние ще можем да решим този въпрос.“

Но всъщност идеята е да бъдат заменени „модерните“ технологии, които включват инвазивна хирургия, но са по-стари като концепция – кастрация на мъжките животни или на хората-роби, и зашиване вагината на жените, практикува в някои части на света от ранните Библейските времена.

Основните методи за стерилизация на кучета и котки остават кастрацията при мъжките и овариохистеректомията при женските, 75 години след като Американската асоциация за ветеринарна медицина одобри официално процедурите. Хирургическите техники станаха по-бързи и прецизни, което дава възможност на най-добрите лекари да обработват повече от два пъти повече животни за единица време и със стотици пъти по-малко риск за животните, отколкото през 70-те – времето, когато стерилизацията стана нещо обичайно.

Но въпреки подобренията, стерилизацията на животни остава подчертано по-скъпа и сложна, отколкото тяхното ваксиниране. Преобладаващото убеждение сред общностите на защитниците на животни, ветеринарите, грижещите се гражданите и службите за контрол на животните от десетилетия беше, че подобно на ваксинацията, стерилизацията на животни трябва да стане почти толкова лесна и евтина, и така процедурите за предотвратяване възникването на свръхпопулацията от кучета и котки да станат достатъчно универсални.

Една идея, все още съвсем неизпробвана, ще бъде да се използват генна терапия за промяна на плодовитостта на животните. Идеята е да се въведе променят гените на животните, който ще поеме контрола върху тяхната репродуктивна система. Подобни техники се използват експериментално в борбата с много тежки заболявания на човека с генетични компонент.

Подходът с генната терапия би могъл да се използва при кучетата и котките за ограничаване числеността на потомството или за намаляване честотата на цикъла на овулация, така че нивото на плодовитост да се намали до необходимото за заместване на домашни любимци; или до необходимото за запазване популацията на уличните кучета и свободни котки, необходими в развиващия се свят за контрол на гризачите и предотвратяване настъплението на маймуни.

Дали това би могло да става само с еднократно инжектиран продукт, т. е. може ли да стане въобще, е все още неизвестно, защото не е известно някой да го е проучвал. Но котките и кучетата е известно, че имат сравнително отскоро развита по-голяма плодовитост. Тя е възникнала в отговор на натиска от близостта хората, където се предлага повече храна, но има и риск от преследване, много по-силен от риска при живот в дивата природа.

Плодовитостта на безстопанствените и домашните котки днес е приблизително четири пъти по-голяма от тази на близкия им див роднина – африканската пустинна котка, и около два пъти по-голяма от тази на бременни котки, мумифицирани преди хиляди години от древните египтяни. Счита се, че и плодовитостта на кучетата е нарастнала значително след опитомяването.

Това означава на теория, че генетичната селекция за по-малобройно и по-рядко раждане може да стане чрез предаването на рецесивни гени, които са били доминиращи сред котешката и кучешките предци, но само закратко в еволюционния им път.

–––

Реклама
%d блогъра харесват това: