913

Тази действителна история се появи на уебсайта на Американското дружество срещу вивисекцията (AAVS) през април 2009 г.

Жертва на изкупуването от приютите: Запознайте се с Крюела (E6993)

Изкупуване (*) от приютите е продажбата на кучета и/или котки от приютите на изследователски, експериментални или образователни центрове.

Всяка година милиони животни, нуждаещи се от подслон, попадат в приютите за животни в цялата страна. Въпреки че много от тях имат достатъчно късмет за да намерят нов дом, стотици стават жертви на изземването от приютите, като биват икупувани от дилърите от клас Б, които след това продават с огромна печалба животните на изследователски и учебни заведения, където те биват използвани в инвазивни и често болезнени експериментални процедури.

Такъв бе случаят с Крюела, кръстоска от овчарско куче, която бе намерена в Карсон Сити, Мичиган, с виолетов нашийник и верига, показващи, че тя е била нечий домашен любимец. Счетена за момента като бездомна, Крюела бе сложена в клетка 20 в приюта на окръг Монткалм, докато бъде предадена на R&R Research, дилър на животни от клас Б, и стане известна просто като E6993. Тя остана при R&R 6 месеца, вероятно повечето време сама, затворена в клетка и с ограничена човешка компания.

По-късно, пропътувайки над 1000 мили с 13 други кучета, E6993 бе продадена на Университета на Флорида, където ветеринарните студенти я кръстиха Крюела. Там, в период от 7 месеца, тя бе упоявана или анестезирани 7 пъти, често за часове наред, и използвана от ветеринарни студенти и ветеринарни лекари в учебни медицински процедури, включително ендоскопия, коремна хирургия и ултразвукови упражнения. Крюела също претърпя операция с намерението да я стерилизират, но след отварянето на коремна й кухина бе открито, че тя е вече е кастрирана, допълнително сочещо факта, че тя е била нечий любимец. През последния си месец в университета, Крюела на два пъти страдаше от липса на апетит; все пак, според докладваното, тя щеше да яде купища консервирана храна. Дали това бе резултат от стреса в клетката след месеци на изолация и експлоатация, или физическия начин да понесе множеството упойки и ветеринарни процедури, е неизвестно, но със сигурност е вероятно.

На 23 юли 2008 г., 195 дни след пристигането си в Университета на Флорида и повече от година, след като бе намерена в Мичиган, Крюела бе умъртвена чрез смъртоносна инжекция.

(превод: Фондация Анимал Програмс)

* „Seizure“, което в буквален превод означава „изземване“

Реклама
%d блогъра харесват това: