908

Animal People: Делото за грейхаундите оглави хрониките за кражба на домашни любимци

Animal People, юли-август 2003 г.

Лилиан, Алабама – Бившият охранител на състезания с хрътки Робърт Роудс (69 г.) почина в дома си на 30 юни 2003 г., два месеца преди да бъде изправен пред съда за жестокост към повече от 2000 състезателни кучета, чиито останки бяха открити в неговия имот през 2001 г. Роудс ги е прострелвал в главата и така е помагал на собствениците и треньорите им да се отървават от тях. Според твърденията на следователите, останките показват, че много от кучетата са страдали известно време, преди да умрат.

Роудс бе единственият човек, за когото е известно да е приел повече бивши състезателни хрътки, отколкото Даниел Шонка (50 г.) от Седар Рапидс, Айова.

На 6-ти Февруари 2003 г. Шонка се призна за виновен за углавно престъпление и за кражба на дребно по обвинение за кражба на хрътки чрез измама. Собствениците бяха казвали, било че Шонка е пускал техните кучета да се надбягват във вече несъществуващия St. Croix Meadows Greyhound Racing Park в Хъдсън, Уисконсин, или че той е давал кучетата за осиновяване. Напротив, каза Scott Scepaniak, главен администратор в отдела по кучешките надбягвания на Уисконсин, Шонка продаде около 1050 хрътки на Guidant Corporation в Арден Хилс за да бъдат използвани в кардиологически изследвания. Платени му бяха най-малко 374 хил. щатски долара. Това прави случая Шонка най-голямото разследване за кражба на кучета, стигнало някога до съд – вдействителност по-голямо, отколкото следващите три най-големи случая, взети заедно, всички от които включваха вариации на измами за задомяване чрез обявите „подарявам на добър стопшанин.“

Скот Нийдам, окръжен съдия на Сейнт Крои, осъди Шонка на девет месеца затвор, последвано от четири години изпитателен срок, както и на глоби и обезщетения на обща стойност над $100,000. Всъщност, Шонка открадна и продаде хрътките между 1996 и 2000 г.

Реклама
%d блогъра харесват това: