– ГРИЖА ЗА ЖИВОТНИТЕ

Начало >> Грижа за животните

Почти всеки любител на животните, често дори без да съзнава това, взема решения, свързани с каузата на животните. Типичните ситуации са три: възпроизводството на нашия любимец; предоставянето на животно другиму; и търсенето на домашен любимец.

Тук ще се стремим да изложим хуманните съображения около обичайното у нас развъждане на домашни любимци. Също така, да предложим решения за контролa на раждаемостта.

Следващият текст е публикуван на уебсайта на American Humane, една от най-уважаваните организации за защита на животните в САЩ. Преводът е от Анимал Програмс.

|

American Humane: Грижа за животните

Свръхпопулация от животни

Свръхпопулацията от домашни любимци е един трагичен проблем. Всяка година милиони животни в приютите трябва да бъдат евтаназирани, тъй като не би могло за тях да бъдат намерени добри домове.

Много хора, които развъждат своите домашни любимци вярват, че не допринасят към проблема със свръхпопулацията от домашни любимци, щом са намерили добри домове за всичките си кученца или котенца. Но помислете върху това:

Намиране на дом

Предположете, че във вашата община има 10 семейства, които искат кученца и могат да осигурят добри домове за тях, но има и 15 кученца, които се нуждаят от добри домове. Когато всеки от 10-те семейства вземе кученце, ще има пет „излишни“ кученца, за които няма друго бъдеще, освен хуманна евтаназия.

Тогава предположете, че оставите своето куче да има потомство от пет кученца. . . Кученца, които ще имат кученца

Сега в общината има 20 кученца, които се нуждаят от добри домове, но наличните добри домове са все още само 10. Дори и да успеете да пласирате всяко едно от своите пет кученца в един от 10-те налични домове, сега има 10 излишни кученца, докато преди имаше само пет. Вие сте създали повече животни, но не сте създали повече домове. Вие току що сте лишили от дом други кученца и котенца, кучета и котки. Допускайки своя домашен любимец да се размножава, вие сте увеличили броя на кученцата, които ще трябва да бъдат евтаназирани, тъй като никой не ги желае.

Всички се възпроизвеждат

Когато хората имат бебета, те обикновено имат само едно бебе в определен момент. При кучетата и котките имат бебета, те обикновено имат повече от едно наведнъж!

За пет години, едно женско куче и неговото женско поколение могат да произведат 192 кученца (смятайки две женски на кучило и две кучила годишно). И това не включва цялото потомство, произведено от нейните мъжки кученца.

Хората просто не се възпроизвеждат до тези нечувани нива. Нито всеки роден човек желае кученце. Тези обстоятелства допринасят за големия дял от нежелани кученца и кучета в нашата общност.

Лесно е да бъдат произведени 80 милиона котки

Просто оставете две котки и тяхното оцеляло поколение да се размножава в продължение на 10 години. За това време вие ще произведете 80,399,780 котки (това предполага две котила за година и 2.8 оцеляващи котенца от котило).

Първа година: 12
Втора година: 66
Трета година: 382
Четвърта година: 2,201
Пета години: 12,680
Шеста година: 73,041
Седма година: 420,715
Осма година: 2,423,316
Девета години: 13,968,290
10-та години: 80,399,780

Вие можете да помогнете да спре страданието на тези поколения. Стерилизирайте своята женска и кастрирайте своя мъжки. Не допускайте те да се възпроизвеждат и помогнете за спадането и края на свръхпопулацията от домашни любимци.

Следват обичайни въпроси около стерилизацията и отговорите на American Humane.

Защо да стерилизирате или кастрирате своя любимец?

„Стерилизация“ е общо понятие, използвано за описване овариохистеректомията на женско животно. „Кастрация“ е общо понятие, използван за описване кастрацията на мъжко животно. Въпреки това, кастрация често е използвано във връзка и с двата пола. Хирургическата процедура, извършена от ветеринарен лекар, прави невъзможно за животното да се репродуцира. Ето отговорите на някои въпроси, които може да задавате за тази полезна процедура.

Кога мога да направя тази процедура?

И двете процедури могат да бъдат извършени още на шестседмична възрастта. Американската Хуманна Асоциация е силен пропонент на „ранната“ кастрация, тъй като това гарантира, че животните няма да могат да раждат и да се разселват в рамките на общността.

Защо трябва да кастрирам своя домашен любимец?

Приютите за животни, държавни и частни, са изправени пред едно невероятно бреме: Какво да правим със свръхпопулацията от кучета и котки, за които не може да бъдат намерени домове? Оценките в цялата страна показват, че около 3.7 милиона животни ще бъдат евтаназирани в приюти всяка година заради очевидния факт, че няма достатъчно желаещи осиновители. Стерилизацията или кастрацията на вашия домашен любимец гарантира, че вие няма да добавяте към този огромен товар.

Кои са някои от здравните и поведенчески ползи?

Чрез кастрацията вие можете да помогнете на вашето куче или котка да живее по-щастлив, по-здравословен, по-дълъг живот. Стерилизацията елиминира постоянния плач и нервното обикаляне на разгонената женска котка. Стерилизираното женско куче също така елиминира цапането, свързано с разгонването.

Кастрацията на мъжките кучета и котки ще попречи на някои нежелани сексуални прояви, като маркирането с урина, преследването на женски, мъжката агресия и желанието да скитат. Ако имате повече от един домашен любимец в семейството, всички любимци ще се разбират по-добре, ако са кастрирани.

Дългосрочната полза от стерилизацията и кастрацията е подобряване здравето на котките и кучетата. Стерилизацията на женските преди първото им разгонване почти елиминира риска от рак на млечната жлеза и напълно предотвратява маточните инфекции и рака на матката. Кастрацията на мъжките предотвратява рака на тестисите и увеличаването на простатната жлеза, и значително намалява риска от перианални тумори.

Само, че кастрацията е много скъпа!

Цената на грижите за домашния любимец, включително осигуряването на ветеринарни грижи, трябва да бъдат вземани предвид преди придобиването на едно животно. Много приюти за животни предлагат тази хирургическа услуга на ниска цена, а и в цялата страна има много клиники за евтина кастрация. За да намерите евтини варианти във вашия район, обадете се в местния приют за животни. Реално, разходите, свързани с предоставянето на адекватни грижи за само едно кучило или котило, са често повече от разходите за стерилизация или кастрация. Цената за изхранване, обезпаразитяване и първа ваксинация за кучилото може да бъде от $200 до $300. Вие също трябва да помислите, че може да има усложнения с раждането, които изискват хоспитализация или хирургия. Вие също така ще се сблъскате с намирането на добри домове за своето поколение или с оставянето на повече животни в местния приют. Цената на благоденствието не само на вашия любимец, но и на бъдещите поколения, трябва да бъде взета предвид.

Не мога ли да пусна моето чистопородно куче да има само едно кучило?

Мелез или чистопородно – просто няма достатъчно домове. Чистопородните животни също често се озовават в приюти. Всъщност, 25 процента от кучетата в приютите са чистопородни. Отговорните развъждачи на породисти животни имат домове за своите потенциални кучила преди те да бъдат родени.

Аз дори не притежават домашен любимец! Защо това да е мой проблем?

Всички ние сме засегнати от свръхпопулацията от животни. Милиони долари от данъците биват харчени ежегодно за подслон и грижи за бездомни, изоставени и нежелани домашни любимци. Голяма част от тези пари са изразходват за евтаназия на тези животни, щом не могат да им бъдат намерени домове. Здравето на човека е заплашено от опасността от преносими заболявания (включително и бяс), ухапвания и нападения. Имотът може да бъде увреден и селскостопанските животни убити, когато домашните любимци скитат в търсенето на храна. Отпадъците, разнасяни от животни се оказват сериозна опасност за околната среда, замърсявайки дворовете и паркове. Само когато всички ние поемем отговорността за свръхпопулацията от домашни любимци, тогава ще видим някакво преодоляване на проблема.

Не е ли грешно да бъде лишавано едно животно от естественото право на възпроизводство?

Не, погрешно е да оставяме тези животни да възпроизвеждат потомство от милиони нежелани, които в крайна сметка биват убивани, защото няма достатъчно отговорни домове.

Ако аз намирам домове за кучилата на своя домашен любимец, тогава аз не допринасям за този проблем, нали?

Грешка. Само определен брой хора искат домашни любимци. Така всеки дом, който вие осигурявате за потомството на своя любимец, отнема един дом за милите животни, които вече са в приют.

Не трябва ли всяка женска да роди поне веднъж, преди да бъде стерилизирана?

Не. В действителност, вашият домашен любимец ще бъде по-здрав, ако не съзрее полово. В обратния случай, нейното поведение няма да се подобри. Сякаш е по-вероятно след като роди, тя да стане по-малко социална и по-агресивна, отколкото да стане спокойна и мила.

Не трябва ли децата да изпитат чудото на раждането?

Не. По-важният урок, на който ще научите децата си, би бил отговорното притежание на домашни любимци и загрижеността за живота, като обяснявате защо техните домашни любимци не следва да имат бебета.

Кастрацията не променя ли личността на животното?

Не. Личностните промени, които могат да произтекат от кастрацията са за по-добро. Когато не е обезумял от инстинктивната нужда да намери партньор, вашият домашен любимец ще спре да скита и ще намали склонността си към агресия.

Приютите за животни не биха ли се грижили за излишъка от животни?

Не. Приютите правят всичко възможно да настаняват животни в добри домове, но броят на бездомните животни далеч надхвърля броя на желаещи осиновители. Така в нашата общност остават много обични и здрави животни, които трябва да бъдат евтаназирани като единствено хуманно решение за тази трагична дилема. Само стерилизацията и кастрацията могат да приключат проблема със свръхпопулацията.

Реклама
%d блогъра харесват това: