801

Върховният Съд призна Емил Кузманов за виновен

Фондация Анимал Програмс, 6 май 2007 г.

– През м. април 2007г. Върховният Съд на Република България окончателно призна за виновен Емил Кузманов за това, че през м. януари 2000г. е унищожил тръба, служеща за лов на кучета чрез изстрелване на упойващи стрели, собственост на Общинско Предприятие „Зоомилосърдие“ – София. Емил Кузманов е осъден да заплати глоба от 150лв. и съдебни разходи от 136лв.

През м. януари 2000г. Емил Кузманов възпрепятства залавянето на своето куче от страна на група ловци, движещи се без отличителни белези и с автомобил, обозначен като „авариен“. Ловците се оплакват пред Полицията, че Емил е унищожил тяхна вещ, а Полицията предава случая на Районната Прокуратура.

Въпреки горните обстоятелства, и въпреки, че в хода на процеса случаят е квалифициран като „маловажен“ (представената вещ е оценена на 126лв.), Прокуратурата отказа да снеме обвинението и продължи да преследва Кузманов в десетки заседания на Районен, Градски и Върховен Съд.

Същевременно Прокуратурата отказа да се ангажира с разследването на организираната нелегална дейност и корупцията, засягащи популациите от над два милиона кучета и котки на територията на цялата страна. През лятото и есента на 2007г. Емил Кузманов изпрати три писма до новия Главен Прокурор, като посочи сериозни аргументи в подкрепа на тази теза. Ето най-важните обстоятелства:

– Прирастът на двете популации е повсеместен. Развъждането на кучета и котки е неограничено. Фертилитетът на почти всички отглеждани котки и кучета остава запазен.
– Официалната приютна дейност засяга малък брой кучета, улавяни по улиците, най-често от смесена порода и с неизвестен произход; същевременно в София масово отглежданите и масово развъжданите кучета са чистопородни.
– Въпреки повсеместното възпроизводство в София няма прогресивно нарастване на двете популации; няма прекомерно струпване по улиците и дворовете на животни от различни поколения, включително стари, недохранени и болни; няма и масова смъртност на нежеланите животни по улиците и дворовете.
– Напълно неограничен остава процесът, включващ предлагане, изоставяне, изгубване, скитане и събиране на огромен брой здрави домашни и безстопанствени кучета и котки. Повечето от нежеланите и изгубени животни не попадат нито в приюти, нито при нови стопани, нито остават задълго на улицата; изгубените кучета и котки, търсени от стопаните си в повечето случаи остават безследно изчезнали и не биват връщани.

Реклама
%d блогъра харесват това: