ХРОНИКИ

Начало >> Хроники

Германските и австрийските политици да подкрепят каузата на животните в България, настоява Анимал Програмс

22 юли 2010 г.

След новината, че на 22-23 юли 2010 г. кметът на Берлин Клаус Воверайт ще бъде в София за да проведе срещи с Президента Г. Първанов, Министър – председателя Б. Борисов и Кмета Й. Фандъкова, Фондация Анимал Програмс разпространи съобщение на английски в интернет.

Съобщението съдържа призив към Кмета Воверайт да разговаря с българския политически елит за „важността на хуманното управление на домашните любимци.“

„Г-н Воверайт следва да бъде осведомен за институционализацията на злоупотребата с животни в цялата страна, и особено в София, пояснява съобщението. Числеността на местната популация от котки и кучета в столицата е близо половин милион животни. Тяхното годишно ниво на раждаемост остава около 100 процента. Досега, стотици хиляди нежелани и откраднати домашни любимци попаднаха в нелегалния трафик на животни.“

На 19 юли 2010 г. Анимал Програмс разпространи съобщение, адресирано към водещите политици на Австрия. Поводите бяха два – посещението на премиера Борисов във Виена, както и предстоящата на следващия ден годишнина от присъединяването на България към Европейската конвенция за закрила на домашните любимци.

„Австрия да внуши на българското правителство да спазва Конвенцията, гласи заглавието.“

„Българските власти не зачитат този международен договор, е посочено в съобщението. На национално равнище, популацията от котки и кучета наброява около три милиона животни. Правителството не предприе нищо, за да ограничи масовото развъждане. И докато евтаназията е забранена в България, милиони нежелани домашни любимци просто очакват да изтърпят дълга, крайно болезнена и мъчителна смърт – на улицата, в неконтролираните експериментални лаборатории или нелегалните фабрики за кожи.“

Подобни призиви бяха отправени през последните месеци и към Германския външен министър Гидо Вестервеле, Обама, двама заместник – секретари на САЩ и поп-звездата Джесика Симпсън.

**

**

Шест години от ратификацията на Европейската конвенция за закрила на домашните любимци (20 юли 2004 г.)

Анимал Програмс, 17 юли 2010 г.

На 20 юли 2004 г. България ратифицира Европейската конвенция за закрила на домашните любимци. Съгласно този договор, страната ни се ангажира да прилага основните мерки за управление на популациите от кучета и котки, познати от добрата световна практика.

Чл. 8 на Конвенцията предвижда въвеждането и поддържането на регистрационен/лицензионен контрол, свързан със защитата на животните. Този контрол обхваща цяла гама човешка дейности – от редовия гражданин – притежател на куче или котка до организираните дейности като събирането на изгубени и нежелани животни и по-нататъшноторазпореждане с тях (приюти, изследователски/експериментални бази и т. н.).

Чл. 12 предвижда организирането и финансирането на програми за широка стерилизация на отглежданата популация. Основната цел на тази мярка е повишаване нивото на стерилизираност на отглежданата популация, оттам – и намаляване на нейния репродуктивен потенциал.

Чл. 14 предвижда организирането и финансирането на информационно-образователни програми за възпитаване и насърчаване на отговорното поведение от страна на настоящите и бъдещите притежатели на кучета и котки. Приоритетните въпроси са свързани с отговорностите и последствията от развъждането и предлагането на животни; предотвратяването на свръхвъзпроизводството чрез стерилизация на домашните любимци; рисковете за благоденствието на животните, свързани с импулсивното, безотговорно придобиване на домашни любимци, както и тяхното подаряване на непълнолетни.

За съжаление, през шестте години след ратификацията на Конвенцията, у нас бе избягвано дори обсъждането на посочените горе основни и най-важни мерки. Три правителства поред държаха този международен договор „на трупчета“. Точно затова, всички други мероприятия, свързани с контрола или защитата на животните, водеха единствено до бутафорни ефекти и не влияеха върху основния проблем на популацията – свръхвъзпроизводството на излишни животни.

Със своето бездействие по отношение прилагането на Европейската конвенция за закрила на домашните любимци, българските институции запазиха и след 2004 г. тенденцията, тръгнала от 1990 г. насам. Неограничаваната популация от отглеждани кучета продължи да бъде основният източник на вече 21 поколения нежелани, скитащи животни.

**

**

След серия критични публикации, София направи първата стъпка в контрола на кучетата

Анимал Програмс, 14 юли 2010 г.

На 9 юли 2010 г. уебсайтът noviiskar.bg изненадващо съобщи, че общинско предприятие „Екоравновесие“ (София) ще започне на 13 юли 2010 г. кампания за безплатна стерилизация, ваксинация, обезпаразитяване, маркиране и паспортизация/регистрация на домашни кучета в район „Нови Искър“.

Кампанията ще продължи до 25 август 2010 г. Районът е с население около 26,000 жители и включва град Нови Искър (14,000 ж.) и 12 села, всяко с население между 550 и 2400 жители. Обслужването на животните ще бъде извършвано на място, в палатка, която ще бъде разполагана край кметството на съответното село и на град Нови Искър.

В телефонен разговор, Полина Михайлова от Екоравновесие информира Анимал Програмс, че повечето кучета в района не са регистрирани, и на собствениците ще бъде предложено да изберат безплатното пълно обслужване като алтернатива на предстоящото налагане на глоби и заплащането на ваксинация, маркиране и регистрация. Тя поясни, че екипът включва един ветеринарен хирург, и че независимо от кратките срокове, животните на всички записали се собственици ще бъдат обслужени.

Михайлова също увери, че тази нова практика ще обхване и останалите проблематични райони на София.

Очевидно, София предприе първата стъпка в контрола на кучетата под някакъв натиск. От 2002 г. насам, липсата на адекватен подход на национално равнище беше обект на постоянна критика единствено от страна на Фондация Анимал Програмс. През последните четири години фондацията насочваше вниманието и към ситуацията в София. Само Анимал Програмс изнасяше данни за бюджета на Екоравновесие за периода 2007-2010 г., тотално около 4.9 млн. лв., наливани в т. нар. програма за „залавяне-кастриране-пускане.“ Фондацията многократно алармира, че този подход не води до спад в динамиката на местната популация от кучета.

През май и юни 2010 г. Анимал Програмс публикува в интернет призиви към президента на САЩ Барак Обама, външния министър на Германия Гидо Вестервеле, помощник – държавния секретар на САЩ Дейвид Т. Джонсън, заместник – държавния секретар Джеймс Б. Стейнберг и американската поп звезда Джесика Симпсън. Всички те бяха призовани да изразят несъгласие с отношението на българските институции към проблемите на популациите от домашни любимци.

В юнския брой на Animal People, сочен от някои като „Ню Йорк Таймс в областта на защитата на животните“, бе публикувано писмо от учредителя на Анимал Програмс Емил Кузманов. Писмото посочва, че България няма организиран схеми за масова стерилизацият на домашните кучета и котки; и че числеността на постоянно възпроизвеждащите се популации бива поддържана в установените граници изключително по непрозрачен, нехуманен и нелегален път.

График на кампанията, публикуван в noviiskar.bg:

1. 13-14 юли – с. Чепинци (2426 ж.)
2. 19-20 юли – с. Световрачане (2262 ж.)
3. 22 юли – с. Кубратово (696 ж.)
4. 23 юли – с. Негован (1472 ж.)
5. 26 юли – с. Войняговци (555 ж.)
6. 28 юли – с. Подгумер (866 ж.)
7. 30 юли – кв. “Гниляне”
8. 2-3 август – кв. “Курило”
9. 5-6 август – кв. “Кумарица”
10. 9 август – кв. “Славовци”
11. 11 август – кв. “Изгрев” (14,000 ж. за петте квартала)
12. 13 август – с. Кътина (931 ж.)
13. 16-17 август – с. Доброславци (1018 ж.)
14. 19-20 август – с. Мировяне (1534 ж.)
15. 23 август – с. Житен (556 ж.)
16. 25 август – с. Балша (710 ж.)

Няма данни за броя на отглежданите кучета в Район Нови Искър (както и в София и в цяла България). Все пак, съществува някакво съотношение между броя на населението в даден район и числеността на местната популация от кучета. Затова към горния график добавихме и данни за населението в отделните квартали и села.

Анимал Програмс приема като много вероятно съотношението между броя на жителите и този на кучетата да е 5 : 1. При население в района от общо около 26,200 ж. (2007), предполагаемата численост на популацията от домашни кучета е около 5000.

*

*

Казусът с Обама и „кучешката“ дипломация на България отразен в Animal People

През последните седмици Фондация Анимал Програмс разпространи чрез интернет призив към президента на САЩ Барак Обама да убеди премиера на България Бойко Борисов да се ангажира с предприемането на мерки за легалното и хуманно управление на популацията от домашни любимци.

Повод за това стана информацията, появила се напоследък в медиите, че Борисов подготвя тримесечно кученце от породата българско овчарско куче за да го подари по-късно през годината на Обама.

На 23 юни 2010 г. предстоящото тогава посещение на външния министър на Германия Гидо Вестервеле стана повод Анимал Програмс публично да потърси подкрепа за същата кауза и от високопоставения представител на германското правителство.

В началото на юни подобни призиви бяха отправени публично съответно към Помощник – държавния секретар на САЩ Дейвид Т. Джонсън и Заместник – държавния секретар Джеймс Б. Стейнберг. В края на май Анимал Програмс призова американската поп звезда Джесика Симпсън да бойкотира поканата на земеделския министър Мирослав Найденов да участва в откриването на розобера в Карлово.

В своя юнски брой, Американският месечник Animal People, сочен от някои като „Ню Йорк Таймс в областта на защитата на животните“, публикува писмо до редактора, изпратено от учредителя на Анимал Програмс Емил Кузманов. В публикацията е посочено, че докато премиерът на България възнамерява да подари куче на Обама, „ключови български политици получават хиляди писма и телефонни обаждания, но все още няма осигурено финансиране за насърчаване и подпомагане стерилизацията на популацията от домашни любимци.“

„В действителност, гласи писмото, официалните български представители прикриват най-мръсната индустрия в Европа. Националната популация от котки и кучета наброява около три милиона животни. Тяхното годишно ниво на раждаемост остава около 100 процента. Повечето нежелани домашни любимци просто очакват да претърпят дълга, изключително болезнена и мъчителна смърт в приюти, неконтролирани изследователски лаборатории, нелегални кожарски цехове, или на улицата, от отравяне, както бяха отровени единадесет кучета в центъра на Перник в средата на март 2010 г.“

„Българското правителство не направи нищо за ограничаване нито на масовото развъждане на котки и кучета, нито на комерсиалното движение на откраднати и нежелани домашни любимци. През последните години службата за контрол на животните в София докладваше по около 5000 прибирани и разпределяни кучета годишно, докато всяка година местната популация от притежавани кучета възпроизвежда потомство от десетки хиляди. Странно, в София нямаше кучета, отчитани от контрола на животните като изгубени и върнати у дома, завършва писмото.“

С настоящето съобщение Фондация Анимал Програмс напомня на българската общественост, че преди шест години – на 20 юли 2004 г. – страната ни се присъедини към Европейската конвенция за закрила на домашните любимци. Анимал Програмс също алармира, че през това време три правителства демонстрираха своето тотално пренебрежение към задължението да прилагат основните мерки за легален контрол на популацията от домашни любимци, именно мерките, предвидени в чл. 8, чл. 12 и чл. 14 от Конвенцията.

**

**

Пловдив: Брожения срещу подхода на Общината в контрола на животните

3 април 2010, Анимал Програмс, цитат на репортаж от Хари Нигохосян, 29 март 2010, plovdivmedia.com

– Дружеството за защита на животните в Пловдив настоя Общината да развали договора за контрол на животните с Фондация Четири лапи. В началото на м. март т. г. фондацията предприе едномесечна кампания за стерилизация на безстопанствени животни, предвидена в договора.

Местните защитници протестираха с плакати на площад „Стефан Стамболов“. Д-р Георги Литов, координатор на сдружението издигна надпис „Четири лапи – мръсни лапи“.

„От Четири лапи проявяват скандално отношение към хората. Чули сте за случая с Людмил Попов, който беше бит задето спаси котката си“, припомня Литов. Христина Бакърджиева носеше на протеста цяла торба с кървави превръзки. „Един от Четири лапи тръгна да прибира котетата, а аз ритнах кафеза му. Тогава той ми налетя и разпра ръката ми.“

Според Литов, до средата на март от Зоокомплекса, където бива извършвана хирургията, са били освободени само 40 кастрирани котки, а е било обявено, че са обработени 180.

Председателят на сдружението Димитър Георгиев твърди, че избиването на бездомните кучета в града продължава. Защитниците на животни припомнят, че всяка година в Пловдив са били избивани около 1400 такива кучета. По техни сметки, въпреки това в града трябва да има около 3500 бездомни. Според тях са останали не повече от 100-150. Четири лапи казват, че са останали само 700. „Къде са останалите?“, питат защитниците.

„Когато отразаха краката на едно кученце, цяла България бе вдигната на крак. А никой не обръща внимание, че в същото време зад затворени врати биват избивани хиляди други животни“, недоумява д-р Литов.

Явор Гечев от Четири лапи: „Тези хора защитават интереса на една група ветеринарни лекари. Искат кастрацията да става в техните частни клиники. Те кастрират при завишени цени и искат да сключат договор с община Пловдив именно при тези условия.“

**

**

Столична община финансира частен кучкарник, липсва ясна програма

25 март 2010, Анимал Програмс

– Уебсайтът на Animal Rescue Bulgaria Foundation съобщи, че Столична община извършва основен ремонт на приюта за кучета в с. Долни Богров. Имотът е частна собственост, наета от Общината. В обяснителната записка към Бюджет 2010 на София, приет на 4 февруари т. г., е предвиден разход от 232,416 лв. за наема на същия имот.

Според информацията в сайта, Общината предоставя на Animal Rescue ползването на имота безвъзмездно. През последните години други два общински имота – в кв. Хладилника и кв. Слатина – бяха безвъзмездно предоставени съответно на Deutsch-Bulgarische Strassentier-Nothilfe и Tierhilfe Sueden.

Хората от фондацията произлизат от неформалната група около популярния форум dog.bg. Точно в този форум бяха обсъждани нашироко нехуманните практики в Хасково, Пловдив, Благоевград; но жестоката практика в столичния кучкарник „Сеславци“ не получи подобаваща гласност. Напоследък в други форуми се появиха теми с линкове към клипове в youtube.com, показващи как там в периода 2006-2009 г. цели кучила от едномесечни кученца са оставяни просто да умират без прясна вода и храна, и сред непочистена урина и екскременти.

Според информацията в сайта на Animal Rescue, настоящата им дейност е съсредоточена върху подпомагането и задомяването на бездомни животни, вкл. чрез изпращането им в Холандия; занапред е предвидено „провеждане на собствена кастрационна програма“. Deutsch-Bulgarische Strassentier-Nothilfe и Миглена Димитрова (Tierhilfe Sueden) също твърдят, че изнасят животни за осиновяване зад граница.

Така или иначе, София остава без възприета стратегия за ограничаване масовото възпроизводство на кучета в частните имоти. Фондация Анимал Програмс и Фондация Четири Лапи независимо оценяват числеността на домашната популация на около двеста хиляди. Анимал Програмс от години алармира, че възпроизвежданото потомство осигурява всяка година излишни животни от порядъка на няколко десетки хиляди. Въпреки това, кметът Йорданка Фандъкова вече нееднократно заяви пред медиите, че приоритетните мерки в тази област ще бъдат регистрацията на домашните кучета и изграждането на допълнителни приюти.

Разходите за „кучешката дейност“ в столицата нарастваха съответно от около 921 хил. лв. през 2007 г. до 1,219,484 през 2008 г.; 1,290,755 лв. през 2009 г., а за тази година проектобюджетът вече е 1,679,038 лв. (вкл. наема за „Долни Богров“). Разходите биват отчитани главно за кастрацията на кучета, оставяни на улицата – общо около 12-13 хил. животни. Въпреки наличните ресурси, София няма предвидено финансиране за насърчаване и подпомагане стерилизацията на домашната популация.

**

**

СРП повторно отказа да разследва опит за принуда, извършен от „кръга Екоравновесие“

11 ноември 2009 г.

– На 10 ноември 2009 г. Емил Кузманов получи по пощата препис от Постановление на СРП за отказ да бъде образувано предварително производство по неговата жалба от 12 януари 2008 г. до Началника на 4-то РПУ – София, с копие до Главния прокурор.

Жалбата е по повод получения от Кузманов на 11 януари 2008 г. SMS с текст „vnimavaj mnogo kakvo pi6e6 i govori6! ako mnogo znae6, 6te te izdebnem na podhodja6toto mjasto i vreme i 6te reghem u6i! sa6to i na pomijarite ti!“ (към този момент Кузманов се грижеше за четири изоставени кучета).

Кузманов е учредител на Фондация Анимал Програмс, чието предназначение е възприемането в София и България на ефективни модели за управление на популациите от кучета и котки. В жалбата си той е посочил, че вследствие дейността му са дискредитирани определен кръг от заинтересовани лица, и най вече Бойко Борисов и Мирослав Найденов (сочен още тогава като бъдещ министър).

Заплахата бе отправена по време на второто четене на спорния Законопроект за защита на животните и приемането на ПП „ГЕРБ“ за член на Европейската народна партия. На 7 януари, малко преди да получи заплахата, Кузманов взе участие в предаването „Зала No. 3“ на БНТ като опонент на Мирослав Найденов, тогава директор на ОП Екоравновесие – София. На 10 септември 2007 г. вестник „The Sofia Echo“ публикува писмо на Кузманов на английски със заглавие „Bulgaria’s Borissov Frustrates Pet Control“ („Българският Борисов проваля контрола на домашните любимци“. На 23 ноември 2007 г. вестник „Политика“ публикува подобна статия на български, озаглавена „Домашните любимци – в системна грешка“. През 2006 и 2007 г. в множество писма до международни институции Кузманов осветли действителната ситуация в България и София; и интересите, свързани с управлението на популациите. Това доведе до ответна реакция, вкл. от страна на Интергрупата за закрила на животните в Европейския парламент и Световното дружество за закрила на животните.

През м. август 2008 г. Районен прокурор Л. Кабзималска отказа да образува предварително производство по случая, без да посочва правни основания. Дори не са били взети показания от никое от засегнатите лица, посочени в жалбата.

В ответната жалба от 16 септември 2008 г. до Председателя на СГП Николай Кокинов, с копие до Еврокомисар Жак Баро, Кузманов настоява, че е станал обект на опит за принуда, квалифициран съгласно Чл. 143. (1), и Чл. 18. (1) и (2) на НК като престъпление срещу личността.

Настоящият повторен отказ от предварително производство отново бе постановен от Л. Кабзималска. Ново в преписката е само приложената справка от мобилния оператор. Потвърдено е изпращането на SMS от посочения мобилен номер, но очевидно липсва подробна информация за комуникациите, осъществени между същия и други телефони. Прикрити са телефонни абонати, сред които е твърде вероятно да има и категория лица, свързани със „защитата на животните“. Така остават прикрити и следите към самия извършител и/или поръчителя на престъплението.

––

Реклама
%d блогъра харесват това: