903

In Defense of Animals (IDA): Кражбата и подаряването на домашни любимци

– Ежегодно в САЩ биват отчитани като изчезнали около 5 милиона домашни кучета и котки. Въз основа на докладите за кражба на домашни любимци, изготвени от Action 81, In Defence of Animals и други, може най-резервирано да бъде изчислено, че около 1.5 до 2 милиона от липсващите животни са били взети насила, или с измама – чрез т. нар. обяви „подарявам на грижовен стопанин“.

Кучета и котки биват продавани на много различни клиенти, за много приложения, включително и като противници или като примамка на бойни кучета, за развъждане във „фабрики за кученца“, като месо за човешка консумация, като храна за екзотични животни, като кожа за облекло или аксесоари, както кучета за охрана, или за култови ритуали. Все пак, научно-изследователската индустрия често е най-същественият и най-платежоспособният клиент. Стотици хиляди кучета и котки биват използвани като лабораторни обекти в университетите и експериментално-изследователските институти всяка година. Изследователските институти предпочитат да експериментират върху животни, които са свикнали с хората, тъй като те са склонни да се подчиняват и са много по-лесни за отглеждане.

Има два вида лицензирани дилъри на животни

1. Търговци от клас А (или на целенасочено отглеждани животни), които отглеждат и развъждат (предимно чистопородни) животни в своя имот. Те обичайно продават животни на магазините за домашни любимци, на изследователски институти, както и на други дилъри от клас А и Б.
2. Търговци от клас Б (или на животни от случаен източник), които получават разнообразни (често смесена порода) кучета и/или котки от приюти, търгове за животни, и от други дилъри от клас А и Б. Дилърите от клас Б обикновено продават животни на научноизследователските институти, на други дилъри от клас Б, и за храна и кожа.

Техните случайни източници може да включват и „бандити.“ Бандитите също събират животни от произволни източници, но не са контролирани. Някои дилъри от клас Б и бандити бяха уличени в придобиване на изгубени, безстопанствени и „подарявани на добри хора“ кучета и котки, и дори в кражба на домашни любимци от собствените им заградени дворове. През последната година има 15 дилъри от клас Б, продаващи кучета и котки на изследователски центрове. Но броят на нерегламентираните бандити и източниците им на животни, които продават на дилърите, е дори повече от проблем, заяви пред IDA директорът на Companion Animal Issues Валери Сисиняно.

Продажбата на животни от страна на приютите и дружествата за закрила на животните

Някои приюти и дружества могат да продават „излишните“ кучета и котки на дилъри от клас Б и/или на изследователски центрове – практика, обичайно наричана „изземване от приют.“ Към днешна дата само 13 щата имат забрана върху изземването. Това са: Вермонт, Делауеър, Кънектикът, Масачузетс, Мейн, Мериленд, Ню Джърси, Ню Йорк, Ню Хемпшир, Пенсилвания, Роуд Айлънд (б. м. – всички щати от Североизточния и Средноатлантическия регион), Западна Вирджиния и Хавай. В онези щати, където изземване не е забранено, всеки град или окръг (в зависимост от това дали приютът е градки или окръжен) може да решава дали да предоставя или не право за изземване.

Независимо дали има или няма щатска забрана върху изземването, някои приюти практикуват това незаконно – някои дори и придобиват домашни любимци незаконно. Известни са случаи на домашни кучета и котки, залавяни като „безстопанствени“, „изпирани“ чрез системата от приюти или хуманни дружества (чрез необявяването им, или чрез прибирането им в извънградски приют, докато изтече необходимият петдневен период за пазене), а по-късно продадени на търговци или на изследователски центрове. Наличието във вашия район на приют или хуманно дружество, практикуващи „изземване“, означава, че всеки домашен любимец струва пари; и увеличава шансовете за кражба на домашни любимци във вашата община.

In Defense of Animals предлага следните начини за опазване сигурността на Вашия домашен любимец:

– Кучетата не трябва да бъдат оставяни без надзор, дори и в собствения Ви двор.

– Дръжте котките прибрани. Котките следва да живеят вкъщи, а не да блуждаят свободно навън.

– Ако имате котенца, кученца, котки или кучета, които не можете да задържите, никога не публикувайте обяви „подарявам на грижовен стопанин.“ Трябва да проверите всички потенциални осиновители, да направите справка за тях – включително при ветеринарен лекар, да ги помолите да платят такса за осиновяването и да подпишат договор за осиновяване, който изисква проверка в новия дом и последващи посещения.

Реклама
%d блогъра харесват това: