914

Нюкирк: Свръхпопулация от свръхнадценени кучета да пази дома и отечеството?

Ингрид Нюкирк (*)

The Washington Times, 29 юли 2010

Министерството на вътрешната сигурност наскоро обяви, че иска да закупи 3000 кучета от развъждачите за да увеличи капацитета си с животни, които надушват експлозиви, пари и наркотици. Хиляди бездомни кучета, линеещи в приютите за животни в нашата страна биха станали отлични кандидати за програмата. От Вътрешна сигурност трябва да последват примера на програмата за кучета „Чуващо ухо“ и многото полицейски управления, като попълнят своите редици с кучета, взети от приютите и групите за спасяване на породисти животни.

Вместо това, планирано е да бъде платено на развъждачи, за да произведат много повече кучета, не просто 3000. Щом само 20 процента от кучетата, които са избрани за служебни програми, успешно приключват процеса на обучение, този план ще свърши с нови 15,000 кучета, които нямат домашна постелка, на която да лежат, и никого, който да ги взема в парка.

Развъждането на повече кучета за тази програма е като разливането на още петрол в Мексиканския залив – това ще направи съществуващата катастрофа още по-лоша. Страната ни е изправена пред огромна криза със свръхпопулацията от кучета, с 2 до 4 милиона кучета, евтаназирани всяка година, просто защото няма достатъчно домове за тях. Президентът Обама разбра това, когато заради намерението да закупи куче си навлече гнева на всеки любител на кучетата в САЩ. И вместо това, той осинови Бo.

Статистиките показват, че нивото на успеваемост на служебните кучета, взети от приютите за животни и спасителните агенции е същото като това на кучетата, развъждани специално за сертифицирана работа. И приютите навсякъде имат типовете кучета, които Вътрешна сигурност търси: породи като лабрадор ретривери, голден ретривери, германски овчарки и други кучета, които са стабилни, бдителни, активни и изключително човеколюбиви. Както всеки, който е бил доброволец в приют за животни, или е осиновил куче може да свидетелства, нарочно отглежданите кучета не са пазарната ниша за интелект, желание за изпълнение и изключителна преданост към своите настойници.

Приемането на бездомни кучета също ще спести хиляди долари на данъкоплатците, тъй като таксите за осиновяване са много по-ниски от това, което развъждачите вземат за кученцата. Средната цена, която Вътрешна сигурност е платила за 322 необучени кучета, закупени в периода между април 2006 г. и юни 2007 г., е $4535 на куче – цена, която главният инспектор на министерството нарече „разумна“!

Работата за Вътрешна сигурност би била златна възможност за много бездомни кучета, стига те да са обучавани по хуманен начин, с използването на положителна настойчивост, да живеят в къщи заедно със своите водачи в извънработно време и да бъдат пенсионирани при своите човешки настойници. Работата върху интересни задачи рамо до рамо с някой, когото те харесат и който ги харесва е далеч по-богат и по-пълноценен живот за кучетата, отколкото те да бъдат заключени в една килия по цял ден, докато техният настойник е на работа, например.

Ако министерството може да помогне за подобряване националната сигурност, да запази парите на данъкоплатците и да създаде един огромен резерв от обществено доверие чрез вземането на бездомни кучета, защо не избере тази възможност?

* Ингрид Д. Нюкирк е президент и основател на организацията „Хора за етично отношение към животните“ (PETA).

(Превод: Фондация Анимал Програмс)

Реклама
%d блогъра харесват това: