504

Европейска Парламентарна Интергрупа за Благоденствие и Запазване на Животните

Председател:
Пауло Касака, Член на ЕП

Заместник-Председатели:
Херберт Бош, Член на ЕП
Нилс Буск, Член на ЕП
Мойца Дрчар Мурко, Член на ЕП
Давид Хаммерстеин, Член на ЕП
Елизабет Йегле, Член на ЕП
Каролин Лукас, Член на ЕП
Алберт Ян Маат, Член на ЕП
Кристиана Мускардини, Член на ЕП
Нил Париш, Член на ЕП
Дагмар Рот-Берендт, Член на ЕП
Мартин Рур, Член на ЕП
Карл Шлитер, Член на ЕП
Януш Войчиеховски, Член на ЕП
Почетен Секретар: Роберт Дж. Е. Еванс, Член на ЕП

Н. Пр. Симеон Сакс-Кобург Гота
Министър-Председател на Република България

Брюксел, 2 май 2005 г.

ПО-ДОБРИ УСЛОВИЯ ЗА ЖИВОТНИТЕ – КОМПАНЬОНИ В БЪЛГАРИЯ

Уважаеми Г-н Министър-Председател,

…От гледна точка на предстоящото присъединяване на България към ЕС аз Ви пиша от името на Европейска Парламентарна Интергрупа за Благоденствие и Запазване на Животните с молба да поемете незабавни инициативи за въвеждане на мерки, които биха засегнали бедственото положение на домашните любимци в България.

Българската организация за благоденствие на животните „Фондация Анимал Програмс“ ни информира за многобройни случаи на злоупотреба с домашни любимци, които са възможни благодарение на липсата на прилагане на законодателството в тази област. Според тази организация няма система за регистрация и идентификация на домашните любимци, което действително благоприятства тяхното изоставяне и злоупотребата с тях.

Съществуващите приюти са зле организирани и често прилагат само проста политика на залавяне и унищожаване, засягаща запълването на техните помещения. Липсата на стерилизационни кампании подхранва неконтролирания прираст от изоставени животни, които остават да живеят напълно пренебрегнати.

Освен това няма правила за търговията с домашни любимци. Така всеки може да купува такива животни, без да поема отговорността с това придобиване.

…прилагането на ефективни мерки, засягащи животните-компаньони може да даде забележителен принос в преодоляването, или поне намаляването на проблемите на пренебрегнатите домашни любимци. Ако следват ясен път тези мерки може да не костват значителни финансови разходи за местните власти. Съществуващите във вашата страна организации за благоденствие на животните могат да Ви помогнат и със сигурност са в състояние да Ви осигурят необходимото ноу-хау при прилагане на нови мерки за постигане на благоденствие на домашните любимци.

Надявайки се, че ще вземете предвид нашата молба, и че ще ни информирате за Вашите намерения за преодоляването на тези проблеми, аз Ви поздравявам.

Искрено Ваш

Пауло Касака, Член на ЕП

(превод: Фондация Анимал Програмс)

Реклама
%d блогъра харесват това: