906

The Times: Кражби на котки предизвикаха брожения

от Charles Bremner

The Times, 17 ноември 2007 г.

Изчезването на стотици домашни котки възпламени призиви за официално разследване заради страхове, че те може да са били убити, одрани и превърнати в одеала.

Интересът бе подсилен от съществуването в Швейцaрия на легална търговия с котешки кожи, които там са известни като полезни при ревматизъм. Но производителите на котешки одеала отхвърлиха като глупави твърденията за разпространена отвъд границата с Франция кражба на котки. Те търсели кожи от диви котки, убити в Швейцaрия и Британия.

Патрисия Долсияни, ръководител на Френското Дружество за Закрила на Животните в Тонон-ле-Бен, в Алпите, призова жандармерията да предприеме разследване.

Тя каза, че нейният екип има регистрирани за тази година до момента изчезвания на поне 550 котки в региона, повече от два пъти спрямо броя им за цялата 2006г. „Наистина, как нарастнаха подозренията ни, когато хората започнаха да звънят, за да ни кажат, че са изгубили повече от една котка. Близо до Межев, например, един човек изгуби три за един ден.“

„Разбира се, напълно възможно е да изгубиш котка. Те могат да избягат. Но три – в един и същ ден, от едно и също място и фамилия – е повече от подозрително“. Чувството на паника, обхванало стопаните на котки в Алпите нарастна, когато Марсел Маршан, който има убежище за безстопанствени котки, намери едно от своите животни уловено в капан.

Албер Верселоти нямаше този късмет. Той съобщи, че двете му котки, Маркс и Лиза, са изчезнали от алпийската му хижа. „Ние сме тъжни и нещастни. Не знаем какво им се е случило“. Едната теза, разпространена от Дружеството за Закрила на Животните, е че любимците са станали жертва на трафиканти, подхранващи търговията с кожи от другата страна на границата. Вие допуснахте, че убиват котки и подобно на Франция, продават кожите им в Швейцaрия, казва Г-жа Долсиани. „Толкова е вероятно котките да са загинали. Ние не знаем, те биха могли да бъдат взети за лаборатории, експериментиращи върху живи животни; или по други причини, ние не знаем“.

„Но е важно да има разследване, властите да извършат пълно разследване на документацията на швейцарските кожари“. Швейцарските медии съобщават, че всяка година биват произвеждани стотици одеала от котешки кожи, и почти всички биват продавани на хора, страдащи от ревматизъм. Кожарите казват, че купуват кожите по около 5 шв. фр. (3 евро) от ловци, които убиват диви котки, за да контролират числеността на популацията. Одеалата имат продажна цена между 40 и 50 шв. фр.

Силвияне Гиелмини, която продава котешки одеала в своя магазин в Ивонан, кантон Во, каза пред Таймс: „Аз съм напълно объркана от тези обвинения. Търговията с котешки кожи е ограничена и не е тайнствена. Аз не виждам защо трафикантите биха желали да бъдат въвлечени. Когато тези твърдения се появяват, аз позвъних на своите доставчици, и те казаха, че не са чували за никакъв трафик на котки между Франция и Швейцaрия“.

„Някой ми каза, че доставчикът му е от Швейцaрия, а друг – че е от Англия“. Швейцарските кожари заявяват, че твърденията за трафик са разпространени от активисти-защитници на животните във Франция, като част от кампания за забрана на търговията с котешки кожи.

Но Томи Томек, учредител на SOS Шат, швейцарска асоциация за закрила на котките, съобщи, че се е била представяла за клиент и е била потърсена от кожарска фирма. Собственикът твърдял, че разполага с около сто кожи на склад и й изпратил три. „Той ми каза, че това са диви котки, убити от ловци или селяни. Но ако случаят е такъв, то къде бяха дупките от сачми?“

Реклама
%d блогъра харесват това: